MUZEJ POD VEDRIM NEBOM PLANINE KONJUH

Zavojitim putem iz pravca Banovića prema unutrašnjosti planine Konjuh brzo ćete doći do Etno avlije Mačkovac. Nakon samo 5 kilometara vožnje kroz gustu šumu, duž rijeke Oskove, uživajući u povremenom pogledu na vrh Konjuha, pronaći ćete pravi mali muzej pod vedrim nebom.

Kad kročite u etno avliju imaćete osjećaj da ste se vratili barem stotinjak godina unatrag. U tipičnom bosanskom ambijentu vidjećete stare bosanske kuće šeperuše, vodenice, radionice i druge prateće objekte baš onakve kako su nekada davno izgledali. Ovom ugođaju doprinosi i nekoliko hiljada autentičnih starih predmeta koji su se koristili u domaćinstvu.

Ovdje možete probati tradicionalna bosanska jela direktno sa otvorenog ognjišta i popiti kafu u starinskoj kafani, te uz žubor vode i cvrkut ptica odlutati u neka davna vremena. Za sve znatiželjne tu je zavičajni muzej koji sadrži preko 30000 eksponata. Tu ćete pronaći predmete za svakodnevnu upotrebu od bakra, srebra, drveta i keramike. Posebno divljenje uvijek izazivaju ručni radovi, vezovi i tapiserije, a svakako je vrijedno pažnje i preko 1600 starih knjiga, dokumenata i zapisa koji čine zbirku staru preko 200 godina.

I svaki predmet ima svoju priču, koja nas vraća u neko davno nepoznato vrijeme koje, eto, još uvijek na neki način živi ovdje, u Etno avliji.Ukoliko želite ponijeti djelić ovog vremena sa sobom, na raspolaganju je veliki broj suvenira u obliku lule, muštikle ili nargile, različitog suđa, tipičnih muzičkih instrumenata ili jednostavno sata ili privjeska. I tako stari bosanski načini življenja i običaji i dalje opstaju okruženi isto tako stoljetnim stablima, vodenim tokovima i dahom prirode i čekaju nove generacije da ih na svoj način prožive i prenesu budućim naraštajima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *